Makine Mühendisliği Bölümü; 1993 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve 2008–2009 Eğitim-Öğretim yılından itibaren hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde öğrenci almaya başlamıştır. Bölüm 2009–2010 Eğitim-Öğretim yılından itibaren II. öğretimde öğrenci almaya başlamıştır. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ise Bölüm Doktora düzeyinde de öğrenci almaya başlamıştır.
Makine Mühendisliği Bölümü bir taraftan ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknik eleman ihtiyacını karşılarken diğer taraftan araştırma faaliyetleriyle ülkemiz bilim üretimine de katkı sağlamaktadır. Bilginin üretilmesi kadar bu bilginin pratik uygulanabilirliğinin tescili olan patent üretimi için AR-GE desteği vermek de bölümün başlıca hedeflediği amaçlarındadır.
Makine Mühendisliği; her türlü mekanizmaların, mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin konstrüksiyonu ve imalatı, imalat planlanması, montajı bakım-onarımı ve işletmesi konularında eğitim araştırma ve çalışma yapan mühendislik dalıdır. Makine mühendisliği alanındaki faaliyetlerin Arşimet (MÖ 287-212) ile başladığı söylense de ayrı bir meslek olarak Makine Mühendisliği’nin gelişiminin 19. yüzyıl başlarında İngiltere’de makinelerin ve bunları tahrik eden motorların üretilmeye başlanmasına dayandığı kabul edilmektedir.
Makine Mühendisi; matematik ve fiziğin temel prensiplerinin yanı sıra mekanik kinematik termodinamik ve enerji gibi temel mühendislik konularını iyi bilen ve bu bilgilerini mekanik sistemler ile enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı imalatı ve analiz edilmesinde etkin bir biçimde kullanabilen kişidir.
Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği makineler, enerji ve imalat yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgâhlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makineleri, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, kitle ulaşım araçları için motorlar vb. Makine mühendisi çalıştığı kurumun yapısına göre mekanik sistemlerin gaz ve buhar tribünlerinin pistonlu kompresörlerin nükleer reaktörlerin içten yanmalı motorların soğutma ısıtma havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.
Enerji konusundaki uzmanlık alanında makine mühendisleri elektrik jeneratörlerini tahrik edecek hidrolik türbinlerin ve buhar gücü oluşturacak kazanlar, motorlar, türbinler ve pompaların tasarımı, üretimi ve çalıştırılmasıyla ilgilenirler. Enerji santralleri tasarlarlar, çalıştırırlar ve yakıtların ekonomik yanması, ısı enerjisini mekanik güce dönüştürülmesi ve bu gücün yararlı işler yapmak için kullanılması ile ilgilenirler. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında makine mühendisleri; evler, işyerleri, ticaret binaları ve endüstriyel tesislerde kontrollü sıcaklık ve nem koşulları sağlarlar. Besinlerin soğuk tutulması, soğuk depolama ve buz üretim tesisleri için gerekli donanım ve sistemleri geliştirirler.
Makine mühendisleri ayrıca yolcu, savaş ve yük gemilerinde, makine tasarımında, otomotiv endüstrisinde, otomobiller, kamyonlar ve otobüsler tasarımında ve üretiminde ve hava-uzay endüstrisinde yeni uçak ve uzay araçlarının tasarımında çalışmaktadırlar.